Kaarne

27.04.2024

Kaarne: Kaunis ja sopivan haastava. Kotikoski monia muistoja täynnä. Lämmin henkinen ja monipuolinen. Muistan lapsuudesta tämän kosken ennen entisöintiä. Kivikkoa oli enemmän reunoilla ja sieltä oli hyvä onkia siikaa. Koski muuttui, mutta silti tämä silta on minulle edelleen yksi rakkaimmista paikoista. Jokainen kalareissu alkaa siitä, että sillalta tarkistat vedenpinnan, näkyykö pintoja ja miltä pääsy ottipaikoille näyttää. Se on jännä, miten koskesta piirtyy tarkka mielikuva sitä katsellessa. Sillalla seisoessa pääsee myös oikeanlaiseen tunnelmaan. Tiedät, että kohta saat tehdä sitä mitä rakastat kaikista eniten. Tämän sillan yli pääsee myös sopivan kokoiselle laavulle. Paikkaan, mistä löytää kaiken tarvittavan lepohetkeä varten.

Viime kesänä sain kalastaa 2 vuorokausi lupaa tällä rakkaalla koskella. Ensimmäinen oli  juhannuksen tienoilla ja toinen oli elokuussa. Molemmat reissut oli mieleenpainuvia, etenkin vesitilanteen vuoksi. Viime kesänä vedenpinta oli sateiden vuoksi todella korkea joka koskessa Kuhmon alueella. Kaloille parempi, kalastajalle haasteellisempi. Itselläni on pituutta noin 160 cm, joten vedenpinnan korkeuden ja oman pituuteni vuoksi jouduin aika tukalaan paikkaan elokuun Kaarneen reissulla.

Tämä kultainen taimen aiheutti vaarallisen tilanteen ©vellamonretket
Tämä kultainen taimen aiheutti vaarallisen tilanteen ©vellamonretket

Olin velipoikien ja jälkikasvun kanssa elokuussa kalareissussa Kaarneella. Olimme kolunneet koskea molemmin puolin ja kaikilla oli jo kova nälkä. Tarkoitus oli pitää oikein juhla-ateria laavulla. Kokkina tietenkin meidän sisaruskatraan nuorimmainen. Hän on kenttäkeittiöiden masterchef. Veljet ja jälkikasvu siirtyivät jo nuotiolle. Itse jäin kalastamaan vielä sillan yläpuolella olevan lievempi virtaisen kohdan. Olin jo muutaman kerran nähnyt jonkin pyörähtävän ison kiven sivustassa. Perhona oli itsetehty musta perho punaisilla kylkisiivillä. Semmoinen kalajäljitelmä streamer koukkuun tehtynä ja ihan omaa mallia. Mietin, että en vaihda perhoa. Pitäisi nousta rannalle ja sitten kaahlata takaisin. Ajattelin, että kala ei kyllä tähän tule ottamaan kun noin pintoo.

Lähestyin sopivaa heittokohtaa, semmoista mistä pääsisin heittämään perhon oikeaan kohtaan siten, että se uisi suoraan kiven vierestä. Vettä oli yli navan ja mietin että nyt ei ole kovin turvallista tämä touhu. Virta painoi jaloissa ja sai todella tehdä työtä koko vartalolla. No, heitto lähti ja pieleen meni. Lähdin vetämään heitto siimaa nopeammin. Oli tarkoitus kokeilla vielä kerran, luovuttaa ja lähteä laavulle. Oli nälkä ja väsy. Samassa tuntui siimassa vastaveto. Kunnon jytkäys. Vedin siimaa nopeammin ja nopeammin. Kala tuli suoraan kohti pintakalvon alla. Paniikissa tiputin haavin veteen ja mietin, että syteen tai saveen, minulla ei ole kuin kaksi kättä. Irrotin otteen siimasta ja koukkasin. Ette usko sitä hämmästyksen tunnetta kun huomasin kalan olevan haavissa.

Siinä seisoin virrassa. Rantaan oli pitkä matka. Siimat oli levällään virtaa pitkin, kala räpiköi haavissa, jaloissa painoi väsy ja rantaan pitäisi päästä kaatumatta. Kuulin kuinka puhelin piippasi taskussa. Hitaasti lähdin menemään rantaa kohti. Askel kerrallaan tunnustelin, mistä löytyisi tasaisin ja turvallisin kohta astua. Kala painoi haavissa. Vavasta ja siimasta piti huolehtia. Tuntui, että ranta ei ikinä tule. Vihdoin alkoi helpottamaan. Vettä oli vyötäisille, sitten polviin ja kun viimein pääsin rantaan, niin istuin kotvan tovin. Jalat ei meinaa enää kantaneet. Puhelin piippasi jälleen. Otin sen taskusta ja oli aika äkäinen viesti...NYT SYÖMÄÄN! Vastasin tuolla kuvalla.

Loppu hyvin, kaikki hyvin vaikkakin ei mennyt yhtään oppikirjan ja upean väsytyksen mukaan. Kalan lopettamisen ja siivoamisen jälkeen Vellamo suorastaan riensi makoisen laavuaterian ääreen. Edelleen kiitos pikkuveli. Ateria oli mitä juhlavin ja kalastaja mitä onnellisin. Muutaman kerran olen tästä reissusta muistanut veljille mainita. On harvinaista herkkua minulle päästä kuittailemaan heidän seurassaan. Olinhan reissun saamanainen:) 

Kalaillaan;) Vellamo 

Ps. Galleriasta löytyy parempi kuva tästä kulta kalasta

Kaarneenkoskesta löytyy tietoa:

https://visitkuhmo.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/metsastys/kalastuspaikat/kaarneenkoski/

https://kalallakainuussa.fi/kalapaikka/nivan-kosket-kaarneenkoski/